Kicsikről nem csak kicsiknek – Modellházak, mint a régészeti-építészeti interpretáció eszközei

 

A modellházak készítése kreatív módja a középkori városok, mezővárosok és falvak, lakóházak megismerésének.

Miben élhetett egy nemes, egy városi előkelő, vagy egy egyszerű jobbágy? Vagy milyen képe volt egy városnak?

Hiszen ugyan nem egyszer alapfalak, vagy maradványok kusza halmaza marad a régészekre és épületkutatókra, de a párhuzamok és periodizáció által viszonylag könnyebben lehet rekonstruálni, térben és időben elhelyezni az épületeket. Ezek gyakran árulkodnak akár az egykori birtokos társadalmi helyzetéről, gazdasági szerepéről is. Képet lehet alkotni arról milyen volt az egykori városkép hogyan változott az ízlés és ez hogyan függhet össze a város történetével.

A diorámák, modellek használata nem újkeletű dolog a régészetben, de mai napig egy figyelmet megragadó, kicsik és nagyok számára is izgalmas és egyszerre informatív lehetősége lehet a fenti ismeretek átadásának. A saját készítésű házaimmal, és a hozzájuk tartozó eredeti, álló épületek, vagy párhuzamok képeivel, felméréseivel szeretném megmutatni az ebben rejlő lehetőséget.

Az előadóról:
Melykó Adrián, 23 éves mesterszakos régészhallgató vagyok. Érdekel a középkori régészet és építészet, kifejezetten a lakóházak érdekelnek. Körülbelül 9 éve készítek kis középkori-koraújkori házakat, amik gyakran valóban álló épületeket, egyfajta mintákat képviselnek Európa számos tájáról.

Alkalmak
2023-09-29
16:00 - 19:00

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles