Merülj el a múltban!

 

Gondolkodtál már azon, milyen volt a nyelv száz, háromszáz vagy netán nyolcszáz évvel ezelőtt? Hogyan többszörözték a könyveket a nyomtatás feltalálása előtt? Vagy esetleg azon, hogy miről levelezhetett férj és feleség a 16. században?

A Benkő Loránd Nyelvtörténeti Műhely foglalkozásán bevezetünk a kódexmásolás rejtelmeibe, s azt is megtudhatod, mit jelent az, amikor első vagy második kézről beszélünk a nyelvemlékek vizsgálatánál.

Ha a kódexet ősréginek találod, akkor modernebb vizekre evezve Nádasdy Tamás és Kanizsai Orsolya magánlevelezésébe is bepillantást nyerhetsz, ahol az aszu far kifejezéssel bővítheted a szókincsedet.

Amennyiben még ez sem elégíti ki a kíváncsiságod, és az önismeret útjára lépnél, nem szükséges pszichológiai olvasmányokhoz fordulnod, elég, ha kitöltöd a Műhely személyiségtesztjét, s fény derül arra, valójában melyik nyelvtörténeti korba kellett volna születned.

A legügyesebbek pedig nemcsak a tudásukat gyarapíthatják, hanem jutalomra is számíthatnak!

A program házigazdája az ELTE Benkő Loránd Nyelvtörténeti Hallgatói Műhelye:
Hogy miket csinálunk a Benkő Loránd Nyelvtörténeti Hallgatói Műhelyben? Konferenciát szervezünk Anyanyelvünk évszázadai címen, segítjük egymás kutatásait meglátásokkal, kérdésekkel – ehhez jófej tanári segítséget is kapunk –, emellett közösen is végzünk kutatásokat, népszerűsítjük a nyelvtörténetet érdekes etimológiai bejegyzéseinkkel (lessétek meg a Facebook oldalunkat! ;)), végül pedig kirándulunk, és nagyon jól érezzük magunkat!

Alkalmak
2023-09-29
20:00 - 22:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles