Nyelvi remix – hogyan mérhető a kreativitás?

 

Mit nevezhetünk kreativitásnak? Amíg az írók és a költők esetében alapvetőnek gondoljuk a nyelvi kreativitás meglétét, addig a hétköznapi beszélőknél már nem ennyire egyértelmű a helyzet.

Egyes megközelítések a kreativitást a kivételes emberek sajátjának tartják, ám mások minden ember kivételes képességének, valami lényegien emberinek. Hogyan válik értelmezhetővé és mérhetővé a tudomány eszközeivel ez a sajátosan emberi képesség? Hogy jön mindehhez a közösségi média, egy csapatnyi zenerajongó és a hardcore techno? Az előadás ezeket a kérdéseket igyekszik körbejárni.

Az előadóról:
K. Molnár Emese vagyok, az ELTE Nyelvtudományi Doktori Iskolájának doktorandusza és az ELTE Digitális Örökség Nemzeti Laboratóriumának munkatársa. Mindig is lenyűgözött a nyelv (kapcsolat)teremtő ereje és sokszínűsége, így kutatásaim célja, hogy ezekből kiindulva próbáljam megérteni a nyelv működését. Mivel a nyelv nem létezik ember nélkül, és az ember a nyelv nélkül, ezért végső soron saját magunk, az emberségünk megismerését tekintem feladatomnak.

Alkalmak
2023-09-29
22:00 - 22:20

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles