Retro-gastro-divat
A néprajzkutatások számára izgalmas, új kutatási fókuszt jelentenek az 1960-1990-es évek, a szocialista mindennapok Magyarországon. A program a nosztalgia és a retro jegyében kínál időutazást a divat, a táplálkozás, az épített környezet és a gazdálkodás témakörébe, bepillantást nyújtva az ELTE BTK Néprajzi Intézet keretén belül folyó tudományos munkába a hallgatók és az oktatók kutatásai révén.
16.00-17.30 Hallgatói minikonferencia
A program a Néprajzi Intézetben folyó tudományos munkáról ad rövid áttekintést. A korszakra vonatkozó szakdolgozatok, szemináriumi dolgozatok kutatási eredményeit ismertetik a hallgatók.
• Áldozó Borbála: Garázsszomszédsága Kádár korszakban
• Végső Villő Borbála: Hogyan vált a farmernadrág a lázadás szimbólumából hétköznapi viseletté?
• Döbör-Hodászi Gréta: Változások a népi építkezés kutatásában
• Veres Szidónia: Nyugdíjasok a munkaerőpiacon
• Sepsi Hajnalka: Termelői piac társadalmi, gazdasági és kulturális funkciói
• Ferenczi Emma: Divat. Mi volt a tömegtermelés előtt?
17.30-18.00 Kovácsné Dr Báti Anikó: Paradicsomleves betűtésztával. A közétkeztetés egykor és ma
A közétkeztetés sokaknak a mindennapok része, mégis viszonylag keveset tudunk a tényleges működéséről, a szervezeti háttérről. A program ismerteti az interdiszciplináris vizsgálat eredményeit, rávilágít a néprajzi kutatás új útjaira a táplálkozáskultúra és a közétkeztetés terén.
18.00-19.00 RETRO-GASTRO-DIVAT – Kerekasztalbeszélgetés
A 20. század második fele az életmód terén számos újítást hozott. A beszélgetés során a tudományos eredmények összegzése mellett a személyes emlékek felidézésére is lehetőség nyílik a hallgatóság aktív részvétele mellett.
Résztvevők: Vámos Gabriella, Ispán Ágota, Ament-Kovács Bence, a Néprajzi Intézet oktatói. Moderátor: Kovácsné Dr Báti Anikó.
16.00-19.00 Virtuális kiállítás a gyermek-közétkeztetés múltjából és jelenéből
A közétkeztetés sokaknak a mindennapok része, mégis viszonylag keveset tudunk a tényleges működéséről, a szervezeti háttérről. A menza kiállítás online tablóinak megtekintése során a látogatók megtudhatják, hogy hogyan működött a menza az elmúlt több mint 100 évben, illetve, hogy ma mit, hol, hogyan esznek vagy étkeznek a gyermekek az iskolai ebédlőkben.


Only with Hungarian knowledge
Nem regisztrációköteles