Retro-gastro-divat

 

A néprajzkutatások számára izgalmas, új kutatási fókuszt jelentenek az 1960-1990-es évek, a szocialista mindennapok Magyarországon. A program a nosztalgia és a retro jegyében kínál időutazást a divat, a táplálkozás, az épített környezet és a gazdálkodás témakörébe, bepillantást nyújtva az ELTE BTK Néprajzi Intézet keretén belül folyó tudományos munkába a hallgatók és az oktatók kutatásai révén.

16.00-17.30 Hallgatói minikonferencia 

A program a Néprajzi Intézetben folyó tudományos munkáról ad rövid áttekintést. A korszakra vonatkozó szakdolgozatok, szemináriumi dolgozatok kutatási eredményeit ismertetik a hallgatók.

• Áldozó Borbála: Garázsszomszédsága Kádár korszakban

• Végső Villő Borbála: Hogyan vált a farmernadrág a lázadás szimbólumából hétköznapi viseletté?

• Döbör-Hodászi Gréta: Változások a népi építkezés kutatásában

• Veres Szidónia: Nyugdíjasok a munkaerőpiacon

• Sepsi Hajnalka: Termelői piac társadalmi, gazdasági és kulturális funkciói

• Ferenczi Emma: Divat. Mi volt a tömegtermelés előtt?

17.30-18.00  Kovácsné Dr Báti Anikó: Paradicsomleves betűtésztával. A közétkeztetés egykor és ma

A közétkeztetés sokaknak a mindennapok része, mégis viszonylag keveset tudunk a tényleges működéséről, a szervezeti háttérről. A program ismerteti az interdiszciplináris vizsgálat eredményeit, rávilágít a néprajzi kutatás új útjaira a táplálkozáskultúra és a közétkeztetés terén.

18.00-19.00 RETRO-GASTRO-DIVAT – Kerekasztalbeszélgetés

A 20. század második fele az életmód terén számos újítást hozott. A beszélgetés során a tudományos eredmények összegzése mellett a személyes emlékek felidézésére is lehetőség nyílik a hallgatóság aktív részvétele mellett.

Résztvevők: Vámos Gabriella, Ispán Ágota, Ament-Kovács Bence, a Néprajzi Intézet oktatói. Moderátor: Kovácsné Dr Báti Anikó.

16.00-19.00 Virtuális kiállítás a gyermek-közétkeztetés múltjából és jelenéből

A közétkeztetés sokaknak a mindennapok része, mégis viszonylag keveset tudunk a tényleges működéséről, a szervezeti háttérről. A menza kiállítás online tablóinak megtekintése során a látogatók megtudhatják, hogy hogyan működött a menza az elmúlt több mint 100 évben, illetve, hogy ma mit, hol, hogyan esznek vagy étkeznek a gyermekek az iskolai ebédlőkben.

Alkalmak
2025-09-26
16:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles