Teáznak még Kínában?
Előadás és teakóstoló az ELTE Konfuciusz Intézetében.
A rohamosan átalakuló, modern Kína egyik megmaradt hagyományos értékének bemutatása, vagyis a teakultúra a mai Kínában.
A teafogyasztás közel 2000 éves hagyománya a kínai kultúra egyik védjegye, amely a IX. század óta a kínai gazdasági élet és a mindennapok meghatározó szereplője. Idővel művészetté vált, a kolostori élet része, az elit fényűzése lett, vagy éppen az elcsendesülés egyik módszerévé vált. Azonban a napjainkban fénysebességgel fejlődő és modernizálódó Kína rohanó mindennapjaiba belefér-e még a teakultúra, s ha igen, milyen formában?
Az előadás során röviden bemutatásra kerül a pekingi teapiacok világa, a templomokban napjainkban is zajló teázás, a Chengdu városára jellemző társasági események és a kínai teaszertartás, vagyis olyan kivételesnek számító példák, amikor a teakultúra életben tudott maradni a hatalmas, nyüzsgő kínai városokban. Az előadás tulajdonképpen egy életkép napjaink Kínájáról, a teázási szokásokra fókuszálva.
Az előadóról:
Keller Mirella a Fo Guang Egyetem Buddhista tanulmányok szakán szerzett MA diplomát 2018-ban, majd 2019-ben az ELTE Nyelvtudomány Doktori Iskola hallgatója lett a Sinológia Oktatási Program doktoranduszaként. A 2023-24-es tanévet a Pekingi Egyetemen töltötte. Kutatási területe a kínai buddhizmus, azon belül a Chan iskola története, meditációs hagyománya és irodalma.
Only with Hungarian knowledge
Nem regisztrációköteles