Tükröd, tükröd, mondd meg nékem... Hogyan ismerjük meg az őskori embereket tárgyaikon keresztül? 2.

 

Tudatában vagyunk annak, hogy tárgyaink mennyire befolyásolják viselkedésünket és cselekedeteinket?

Legyenek ezek a tárgyak teljesen hétköznapiak, mint például egy KRESZ-tábla az út mellett, vagy szimbolikus jelentéssel teliek, mint például egyes vallási jelképek, az adott szituációban többnyire megszabják viselkedésünket. Ha jobban belegondolunk, nem csak mindennapjainkat alakítják a tárgyak, hanem a történelem fordulópontjait is jelentősen befolyásolta az a viselkedés, melyekre tárgyaink predesztináltak. Nem volt ez másként az őskorban sem, az őskori emberek életére is hasonló hatással voltak tárgyaik. Őket nem ismerhetjük ugyan, nem beszélhetünk velük, ezért viselkedésüket az általuk készített és használt tárgyakon keresztül fedezhetjük fel. Az első előadás ennek a mechanizmusnak az elméleti hátterébe ad bepillantást őskori és jelenkori példákon keresztül. A második előadás pedig a rézkor változásokkal teli időszakára fókuszálva mutatja be az egykor élt őskori embereket tárgyainkon keresztül.

A két, egymást követő – de külön-külön is élvezhető és érthető – előadásban az erre a korszakra eső történelemformáló felfedezéseket mutatjuk be, melyek nélkül az emberiség története teljesen máshogy alakult volna. A 2022-ben indult MTA-ELTE Lendület Innováció kutatócsoport ezekkel az előadásokkal vesz részt a Kutatók Éjszakáján.

Az előadóról:
Solnay Eszter az ELTE BTK Őskori és Elő-Ázsiai Régészeti Tanszék doktorandusza, kutatási területe a kora és középső rézkori kerámiák készítéstechnológiai vizsgálata a Kárpát-medence területén.

Alkalmak
2023-09-29
20:40 - 21:10

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles