Szociopoly – színházi társasjáték

 

Interaktív színházi társasjáték. Gazdálkodj okosan egy magyar kistelepülésen élő szegény család tagjaként!

A JÁTÉKRÓL

A Mentőcsónak a Szociopolyval a társasjátékot és a drámát ötvöző interaktív színházi társasjáték műfaját teremtette meg.

A darab a mai magyarországi kistelepüléseken élő szegény családok életéről szól. A családok jövedelemre csak segélyekből, alkalmi vagy feketemunkából számíthatnak – ezekből a forrásokból kell valahogyan megélni játékosainknak. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy-két órára és a saját bőrén fogja érezni a kirekesztődés szorítását. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a résztvevők átélhessék a munka, pénz és erőforrások nélküli mindennapi túlélés feszültségeit.

A falu lakói – akiket a nézők személyesítenek meg – döntéseket hozhatnak. Akarnak-e feketén dolgozni, befizetik-e a villanyszámlát, fordulnak-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos szembesül azzal, hogy milyen alternatívák közül választhat az, aki szegény, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritás irányába forduljon.

A nézők csapatokat alkotnak (akik 4 tagú családokat – szülők és 2 gyermek – képviselnek), akiknek egy hónapig kell megélniük ezekből a forrásokból. A hónap napjait jelző táblán haladnak, miközben színészek mutatják be rövid jelenetek keretében a falu nevezetesebb lakóit: az uzsorást, a rendőrt, a polgármestert, akik közvetlenül meg is szólítják a nézőket. A nézőknek döntéseket kell hozniuk kiadásaikról és bevételeikről, de természetesen – akárcsak az életben –, a véletlen is befolyásoló tényezővé válik olykor…

STÁB

Társasjáték és szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata

Szöveg: Fábián Gábor

Játsszák: Bass László, Fábián Gábor, Jaskó Bálint, Sipos Vera

Dramaturg: Róbert Júlia

Látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni

Asszisztens: Tési Dóra

Fotó: Dömölky Dániel

Produkciós vezető, asszisztens: Vándor Veronika

Rendező: Fábián Gábor

KRITIKÁK ÉS DÍJAK

"Ebben a faluban nemcsak az idő sűrítmény, de a fordulatok is drámaiak: ezért színház, hogy sűrítmény legyen és drámai." (Tompa Andrea, Magyar Narancs)

"Ez nagyszerű kitalálás. Úgy is, mint társasjáték és úgy is, mint színházi »valóságshow«. Mindenkinek csak ajánlani tudom." (Stuber Andrea, színikritikus)

"Az előadás gyomron vág és elgondolkodtat." (Apró Annamária, index.hu)

"Ha tehetném, mindenkinek kötelezővé tenném a Szociopolyt." (Tóth Judit, Nők Lapja)

A Szociopoly 2016-ban a VIII. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Biennálén elnyerte a legjobb előadásnak járó Üveghegy-díjat.

MÉDIA

www.facebook.com/szociopoly

www.szociopoly.hu

AZ ELŐADÁS TÁMOGATÓJA A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP.

Alkalmak
2022-09-30
18:00 - 20:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles