Szülésélményfeldolgozás – módszerek, lehetőségek

 

A gyermek születésére való felkészülés fókuszában leginkább a szülés maga van, majd mikor megérkezik a család új tagja, szinte minden körülötte forog. A szülés egy nő legintenzívebb emlékei közé tartozik, kutatások bizonyítják, hogy több tíz év múlva is pontosan fel tud idézni történéseket, elhangzott mondatokat. A szülés módosult tudatállapotában érzékenyek és sérülékenyek az édesanyák. A szülésélmény feldolgozása, megosztása sok esetben jótékony hatású – a pozitív élményeket leírva gazdagíthatjuk a családi emlékkönyvet, a traumatikus élményekkel való szembenézés segíthet sok mélyen gyökerező feszültség rendezésében. Vajon milyen módszerek vannak erre, hogyan segíthet a feldolgozásban a tánc, a mozgás?

A beszélgetésben bemutatom Virág Melinda táncművészt, aki dúlaként egy mozgásterápiás módszer kidolgozását kezdte el a szülésélmények feldolgozására, és részt vett a Tünet Együttes Burok című előadásának létrehozásában (ahol a táncosnők saját szülésükről készítettek kortárs táncestet). Vendégem lesz Békés Emőke dúla, családterapeuta, aki 20 évig kísért szüléseket és a feldolgozás kapcsán mesél tapasztalatairól.

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testületének hatályos rendelkezése, illetve a 484/2020. Korm. rend 6/C.§ értelmében a rendezvény orrot és szájat elfedő maszkban, védettségi igazolvány bemutatása után látogatható. Védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lévő tizennyolc év alatti személyek védettségi igazolvány nélkül látogathatják a rendezvényt. A védettségi igazolványt az épületek bejáratainál ellenőrzik.

Alkalmak
2021-09-24
19:15 - 20:15

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles