Szálolvasztásos 3D nyomtatás különleges anyagokkal (Fém-, fa- és kő alapú PLA-k)

 

A 3D nyomtatás hobbi célú felhasználásában a PLA-alapanyagok a legelterjedtebbek. A PLA könnyen kezelhető, megfelelő beállításokkal szép felületi minőség érhető el, nem utolsó sorban pedig biológiai úton lebontható, így az ipari műanyagokkal ellentétben nem jelent hosszútávú terhelést a környezetre. Bár a nyomtatott modellek felülete megfelelő beállításokkal viszonylag homogén, a szálolvasztásos eljárás során keletkező rétegek figyelmesebben vizsgálva még avatatlan szemek előtt is láthatóak maradnak, a kész modellek megtartják 3D nyomtatott jellegüket. Ha azonban különleges felületekre, akár művészeti jellegű alkotásokra van szükségünk, akkor kerülnek előtérbe a speciális alapanyagok, mint például a fém-, fa- és kő alapú PLA-k.

 

Az előadás betekintést nyújt ezen különleges és érdekes anyagok felhasználási lehetőségeibe. A résztvevők megtekinthetik, megtapogathatják a különböző összetételű PLA-kból készült modelleket, megismerhetik, milyen eredmények érhetők el kő-, fa és fém alapú PLA felhasználásával, láthatják, melyik anyag hogyan viselkedik a szálolvasztásos eljárás során, milyen lesz a felületi minőség, mire kell figyelni a szeletelő-szoftver és a nyomtató beállításainál, valamint mennyire valósághű a fém/fa/kő hatás.

 

Az előadást megelőzően az érdeklődők élőben láthatják a különleges alapanyagokkal történő 3D nyomtatási munkafolyamatokat egy Prusa i3 MK3S+ típusú 3D nyomtató működése során.

Alkalmak
2023-09-29
19:45 - 21:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles