Zsírok és fehérjék-a membránok építőkövei
A zsírok és fehérjék a sejtszervecskéket határoló membránoknak az építőkövei. Programunk során az érdeklődők egyszerű, látványos kísérletek formájában betekinthetnek abba, hogy miként tanulmányozhatjuk a laboratóriumban a fehérjék és zsírok igen meghitt „barátságát”. Szétválaszthatják a tejből a zsírokat, amelyek látványos színes nyomvonalakat hagynak maguk után. A cukrokat is segítségül hívjuk, hiszen különböző összetételű cukoroldatban úszkálva, lehetővé válik a zsírok és fehérjék kapcsolódásának tanulmányozása. Mágneses csapdák segítségével kihalásszuk az ecetmuslicákból és a humán sejtekből a sejt önemésztő folyamatában igen fontos szerepet játszó hólyagocskákat (lizoszómákat). A folyékony nitrogén, szárazjég, sós oldatok elengedhetetlenek ezen kísérleteink megvalósításához, így megismerkedhetünk azok bűvös tulajdonságaival is. A programot 8-14 éves diákoknak ajánljuk.
Also for foreigners
Regisztrációköteles