Ettél már sült hermelint hranolkival? A Termini-szótárról dióhéjban

 

A Termini-szótár rendkívül különleges, egyedülálló szótár, a magyar nyelv leírása szempontjából különösen fontos, hiszen a szótárba azokat a magyarországiaktól eltérő, idegen eredetű szavakat gyűjtjük össze, amelyeket a Kárpát-medencében, hazánk határain túl élő magyarok használnak. A szótár hét, Magyarországot körülvevő ország magyarlakta régióinak szavait tartalmazza: Erdély, Felvidék, Vajdaság, Kárpátalja, Horvátország, Muravidék, Őrvidék.

A gyűjtemény 2007 óta online is elérhető. A szótár szerkesztőiként célunk egyrészt az, hogy lehetővé tegyük a felhasználóknak, hogy megismerhessék más magyar nyelvváltozatok sajátos szavait és szójelentéseit (pl. hermelin, hranolki, kofola, nanuk), másrészt, hogy ezen régiók beszélői is megismerhessék e szavak közmagyar megfelelőit (ha vannak ilyenek)

A Termini-szótár „nyitott” szótárként működik, a közösség is beleszólhat a szerkesztésebe: ha az olvasók új szócikket szeretnének javasolni, írhatnak a szerkesztőknek az oldal alján található e-mail címre. A Kutatók Éjszakája alkalmával szeretnénk meghívni Önöket a szerkesztőkkel való közös beszélgetésre.

Alkalmak
2023-09-29
16:00 - 17:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles