Tudomány a kocsmában

 

19:00 Változó Balaton: múlt – jelen – jövő
Dr. Alföldi Zoltán egyetemi docens, MATE Georgikon Campus

A Balaton közkincs, amelyről mindenkinek megvan az egyéni képe és ismerete. A Balatonról sokat tudhatunk, és nagyon sok szép emlék kapcsolódik hozzá. Azonban még a tó vidékén élők közül sokak számára kevéssé ismert a Balaton „működése”, életközösségei, és a változások okai.
Az előadás során áttekintjük, hogy mit is jelent a „tó” fogalma, hogyan tudjuk ökológiai módon, rendszerként értelmezni? Mettől meddig tart, „több dimenziósan”? Hogyan alakult ki? Mennyit változott-e a vízszint a történelem során? Milyen következményei voltak ezeknek? A magas, vagy az alacsony vízállás az előnyös? Milyen a Balaton vízminősége? Milyen szennyező anyagok fordulnak elő a Balatonban? Hogyan változott a tájhasználat a Balaton vidékén? Miért fontos a balatoni nádas? Mire jó a berek? Milyen inváziós, betelepülő idegenhonos fajok kerültek a Balatonba? Milyen veszélyeket jelenthetnek ezek a fajok? Milyennek szeretnénk látni a jövőben a tavat? Mik azok az ökológiai folyosók, és miért van rájuk szükség? Mik a Balatont leginkább veszélyeztető külső és belső hatások? Milyen ökológiai és városfejlesztési jövőképe lehet Keszthelynek? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat, és beszélgetünk legnagyobb tavunk ökológiai jellemzőiről és állapotáról, valamint várható jövőjéről.

19:30 Tudomány a burgonyában. Hol? Miért? Hogyan nemesítsünk még jobb burgonyafajtákat?
Dr. Polgár Zsolt egyetemi tanár, MATE Georgikon Campus

Az előadásban igyekszem a kedves érdeklődők számára bemutatni a burgonya és a burgonyanemesítés színes világát. Azét a csodálatos növényét, amiről mindannyian úgy gondoljuk, hogy alaposan ismerjük, s ami egyik legalapvetőbb élelmiszerünkké vált – de csak az utóbbi 200 évben. Szó lesz a növény származásáról, legfontosabb tulajdonságairól, a termesztett burgonya és a vad rokon fajainak sokszínűségéről. Bemutatom, hogy milyen igények merülnek fel az újabb fajtákkal kapcsolatban? Milyen hagyományos és modern nemesítési technikák állnak rendelkezésre a nemesítők számára? Szó lesz a már több, mint 60 éves keszthelyi burgonyanemesítési program eredményeiről, az általunk kinemesített fajtákról. Zárásként pedig olyan érdekességek bemutatását tervezem, amelyek némi humor mellett komoly gondolatokat is ébreszthetnek a hallgatóságban.

20:00 Poloskák: migránsok és őslakók
Dr. Kondorosy Előd egyetemi tanár, MATE Georgikon Campus

Az előadás röviden ismerteti a poloskák és az ember kapcsolatát világszintről elindulva, majd a hazai helyzetet vázolva. Részletesebben kitér az idegenhonos fajok jelentőségére, de az őshonos fajokról és a természetvédelmi jelentőségről is szó lesz.

20.30 Édes élet vagy keserű vég? A méhészet kihívásai a 21. században, interaktív bemutató
Dr. Kolics Balázs tudományos főmunkatárs, MATE Georgikon Campus

Leírás: Mézkóstoló, méhcsalád bemutató kaptárban, és izgalmas tények a méhészeti paraziták hatásáról a mezőgazdaságra.

Közben: a Georgikonon nemesített szőlőfajtákból készülő borok kóstolása
Dr. Szabó Péter, egyetemi adjunktus, MATE Georgikon Campus

Esemény FB oldala:

https://fb.me/e/2vzmjdHvV

Alkalmak
2024-09-27
19:00 - 21:30

Only with Hungarian knowledge

Nem regisztrációköteles