Sportmozgás-elemzés optikai mozgáskövetés és elektromiográfiás (EMG) vizsgálatok

 

Tanszékünk nemrég kialakított mozgás laboratóriumában jelenleg egy 6 infravörös kamerából álló optikai mozgáselemző rendszert használunk. A rendszer a különböző sportmozgásokat képes valós időben, valamint off-line megjeleníteni, kielemezni a testen rögzíthető, reflektív markerek segítségével. Az egyes markerek térbeli helyzetét (és azok megváltozását) milliméteres pontosságot meghaladóan képes leképezni. A rendszer jelenleg 100 képkocka/másodperc időbeli felbontásra képes.

A mozgáselemző szoftverhez integráltunk egy 16 csatornás, vezeték nélküli izomaktivitás (elektromiográfiás –  EMG) mérő rendszert is, mellyel az izmok idegrendszer által történő aktiválódásának időzítését és mértékét vagyunk képesek meghatározni. Az EMG rendszer 16 érzékelője továbbá tartalmaz egy 3 dimenziós giroszkópot és egy 3 dimenziós gyorsulásmérő szenzort. A giroszkóp segítségével a tér 3 irányába mutató tengelyek mentén történő szögelfordulásokat méri, míg a gyorsulásmérő (akcelerométer) a tér 3 dimenziójában képes detektálni a szenzor elmozdulását.

Együttesen e három modalitás (optikai mozgáselemzés, elektromiográfia és elmozdulás-szenzorok) nagy segítséget nyújtanak az egyes sportmozgások analízisében, azok fejlesztésében a jobb eredmények elérése céljából. Ezen felül a rendszer által szolgáltatott adatok feldolgozásával az egyes (sport)sérüléseket követő mozgásszervi rehabilitáció, gyógytorna program –evidencián alapuló módon– személyre szabhatóvá válik. Laboratóriumunkban bemutatásra kerülnek az integrált mozgáselemző rendszer járás- és futáselemzés moduljai önként jelentkező alanyok segítségével.

Alkalmak
2023-09-29
18:00 - 19:00
2023-09-29
19:30 - 20:30
2023-09-29
21:00 - 22:00

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles