3D nyomtatással tiltott dolgok is?

 

Ma még a 2D-s nyomtatás az egyéni felhasználók mindennapi rutinja, úgy a nem túl távoli jövőben már nemcsak a nagyüzemekben, hanem kisebb vállalkozásoknál, sőt otthonunkban is saját igényünk.

A technika – technológia, orvos- és más tudományok szédületes fejlődése, már-már szinte csupán a szakemberek számára követhető.

A 3D nyomtatás rendkívül sok előnnyel kecsegtet az első és legfontosabb a tervezési szabadság, a kreativitás kibontakozása, amelynek folyománya bonyolult, manuális megmunkálással kivitelezhetetlen alkatrészek, tárgyak, egyéb eszközök előállítása, implantátumok, protézisek pótlási lehetőségek, ritka remédiumok és élelmiszerek összeállítása, egyedi formatervezett tárgyak, művészeti alkotások létrehozása, de sajnos realitás a fegyverek házilagos, ezzel ellenőrizetlen „nyomtatása”.

Eme egyértelmű előnyök ellenére vegyesek az érzelmeink. Előre jósolható, hogy a szellemi tulajdonjogok jogellenesen használhatókká válnak (szabadalom, mintaoltalom, termék know-how stb.) veszélybe kerülnek, továbbá a fegyvergyártás házilagos lehetősége rendkívüli veszélyt rejt magában.

Szociológiai hatása a 3D nyomtatás elterjedésével, különösen házilagos felhasználásával foglalkozások feleslegessé válnak, szakmák eltűnhetnek, a kereskedelem is átalakul. A luddita-mozgalom motívumtára is minden bizonnyal gazdagodik?

A 3D iparág viszont új szakmákat teremt (szerviz -, kereskedelmi hátteret igényel), az informatika fejlődése (pl. a számítógépes tervezés terén) új impulzusokat nyer.

Az említett hátrányok kiküszöbölésén vagy legalábbis kockázatának csökkentésén el kell gondolkodnunk. Célom, hogy a hallgatók új impulzusokat kapjanak az előadással.

Alkalmak
2021-09-24
21:30 - 22:15

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles