A privátszférát erősítő technológiák

 

Időről-időre felmerülő kérdés, hogy vajon csak a véletlen műve, hogy az interneten olyan hirdetésekkel találkozunk, melyekről szóban korábban diskuráltunk, vagy „elektronikai eszközeink megfigyelnek minket”?! Véletlen ezek mellett, hogy a Facebook ismerősnek ajánlja azokat az embereket, akikkel huzamosabb időt töltünk egy helyiségben? Vagy tán hozzáfér mindannyiunk földrajzi adataihoz? Az ún. infokommunikációs technológiák (IKT) valóban hozzájárultak egy, a demokráciát erősítő, és az autoritek rendszereknek fejfájást okozó világ megteremtésében?

A kérdés, és a hozzá tartozó tágabb kérdéskör megválaszolásához mindenképpen tennünk kell egy lépést hátra, és szélesebb perspektívában kell vizsgálnunk a problémát. A XXI. század modern társadalmát teljes egészében behálózzák a korábban említett IKT-k, mely magában rejt egy olyan kihívást, amire az átlagos felhasználó nem biztos, hogy fel van készülve, illetve az sem biztos, hogy a különböző kockázatoknak egyáltalán tudatában van.

Napjainkban gyakran használt idézet, hogy az új olaj, az adat. Hogyan védhetjük meg adatainkat, személyes terünket? A privátszférát erősítő technológiák (PET-ek) megoldást jelenthetnek? Az államigazgatásban dolgozók mennyivel kitettebbek az „átlagnál”? Az előadásban különböző példákon keresztül próbálunk választ találni a felmerülő kérdésekre és azok tárgykörére.

Alkalmak
2021-09-24
21:15 - 21:40

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles