Hogyan tovább? - A különleges jogrendi szabályozás változásai a rendszerváltástól napjainkig

 

A különleges jogrend vizsgálatának világszerte szomorú aktualitást ad a nemzetközi biztonsági környezet romlása. Veszélyes világban élünk, az egyre gyorsuló ütemben és egyre összetettebben jelentkező fenyegetések az elmúlt évtizedekben új és új kihívások elé állították az országokat. Az extrém ütemű technológiai fejlődés, a túlnépesedés, a globális felmelegedés, a migrációs trendek, a  béke időszaki katonai szolgálati kötelezettség felfüggesztése, a soha nem látott intenzitású kibertámadások, az ukrán válság, a nemzetközi terrorizmus erősödése, a hibrid hadviselés és a lawfare újraértelmezése, vagy a pandémia – és még sorolhatnánk – megannyi kezelésre váró feladat, jogalkotónak és végrehajtónak egyaránt.

A jogállamiság követelményeit minden körülmény között érvényesíteni kell, így az országoknak olyan szabályrendszerrel kell rendelkezniük, amely alkalmas a jelentkező kihívások megelőzésére, a veszélyek elhárítására, a kockázatok csökkentésére, illetve adott esetben a rendkívüli jogalkotás eszközével az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságának megvédésére, végső soron pedig képes szavatolni az állam önnön fennmaradását. Mindezt úgy kell biztosítani, hogy az állampolgárok alapvető jogai a legkisebb mértékben kerüljenek korlátozásra.

Vajon mi vár ránk? Hogyan lehet adekvát választ találni a kérdésekre? Miként szolgálják a korlátozások a biztonságot és milyen állomásokon jutottunk el a ma hatályos alkotmányos szabályozásunkig? Mire számíthatunk? Létezik-e olyan jogi válasz a 21. század biztonsági kihívásaira, amely kiállja a jogállamiság próbáját, egyben alkalmas a kitűzött cél elérésére is? És egyáltalán lehet-e jó a különleges jogrend? Ha igen, miként?

Az előadás ezekre a kérdésekre keresi a választ, egy ritkán vizsgált, de annál érdekesebb és izgalmas szabályozási területet mutat be, azt a területet, amelynek esetleges korszerűtlensége vagy alkalmatlansága szuverenitásunk fennmaradását és a szó legszorosabb értelmében az életünket teheti kockára.

Alkalmak
2021-09-24
17:00 - 17:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles

Élő