„Csókolom. It lehet hejes irást kérdezni?” Nyelvi problémák és nyelvhasználati segédeszközök

 

Valahogy nem áll össze a levél, amit írsz? Fogalmad sincs, mi lenne a beadandód címének megfelelő írásmódja? Több ötleted van egy ütős mottóhoz, és nem tudod, melyik a legfrappánsabb? A legmegfelelőbb szót keresed egy iskolai fogalmazásba vagy éppen egy termék ismertetőjébe? Jól jönne a segítség egy idegen szó szövegbe illesztéséhez? Üzenetet írnál a matektanárodnak, és nem találod az udvarias megszólítást? Hiba van az osztálytársad írásában, de nem tudod neki elmagyarázni, miért nem helyes úgy?

A Nyelvtudományi Kutatóközpontban működő nyelvi tanácsadó szolgálat telefonon és e-mailben várja az ezekhez hasonló, helyesírással és nyelvhasználattal kapcsolatos kérdéseket. A tanácsadók munkája összetett feladat, amelynek során a helyesírás ismerete mellett számos szempontot mérlegelni kell. Figyelembe kell venni például a kommunikációs helyzetet, a megfelelő stílust, esetleg a használó szakmai közösség szokásrendjét is. A tanácsadók munkáját számos különböző eszköz segíti, köztük bárki számára elérhető elektronikus eszközök is.

 A Kutatók Éjszakája keretében az ide látogatók kvízzel és vetélkedővel tarkított, játékos előadás során ismerkedhetnek a nyelvi tanácsadók munkájával, a helyesírási és nyelvhasználati problémák megoldásához használható internetes és papíralapú segédeszközökkel. 

A program bemutatja, hogy milyen izgalmas lehet a nyelvi problémák megoldása, és hogy a nyelvi tevékenység, a nyelvhasználati választások megfigyelése is érdekes kutatómunka. A résztvevők megtudhatják, pontosan mire lehet (és mire nem lehet) használni a 2013 óta létező helyesiras.mta.hu online helyesírási tanácsadó portál eszközeit.

A résztvevők játékos formában, gyakorlati példákon keresztül ismerkedhetnek meg azzal, is, hogy a tanácsadó szolgálathoz érkező kérdések, nyelvi problémák megoldásában hogyan használhatjuk a legfontosabb szótárakat és kézikönyveket, illetve hogyan alkalmazhatók ebben a munkában a nyelvi korpuszok, internetes adatbázisok. A vállalkozó szelleműek akár maguk is megpróbálkozhatnak helyesírási és nyelvhasználati kérdések megválaszolásával. Az esemény végére a hozzánk látogatók megtanulják, milyen eszközökkel oldhatják meg saját maguk nyelvhasználati problémáikat. Továbbá tudni fogják azt is, hová fordulhatnak nehezebb kérdéseikkel.

Alkalmak
2021-09-24
15:00 - 15:45
2021-09-24
16:00 - 16:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles