Ki dönti el, mit jelentenek a szavak?

 

Érdekel a magyar nyelv? Gyakran elgondolkodsz azon, honnan is ered egy-egy szó? Gyűjtöd a kevésbé ismert, érdekes kifejezéseket? Szereted a nyelvi fejtörőket?

És azon gondolkodtál már, hogy készülnek a szótárak? Ki mondja meg és mi alapján, hogy mit jelentenek a szavak? Hol lehet utánanézni egy szó eredetének? Hogy lehetett egyáltalán szótárakat készíteni a számítógépek kora előtt? És mitől nagy a Nagyszótár?

Szeretettel vár a Lexikológiai Intézet a Kutatók Éjszakáján, ahol mindezekre választ kaphatsz. Programunk a tavaly elkészült Új magyar etimológiai szótárhoz és a készülő, eddig nyolckötetes A magyar nyelv nagyszótárához kapcsolódik. Előbbi a legújabb etimológiai szótár, utóbbi korpuszalapú értelmező szótár, a legnagyobb, amit magyar nyelven készítettek.

A látogatók játékos kvízfeladatban vehetnek részt, és megnyitjuk a nagyközönség számára máskor nem látogatható cédularaktárt, ahol több turnusban körbevezetjük az érdeklődőket. Az itt tárolt nagyszótári cédulákra gyűjtötték ki eleink mindazokat a nyelvi adatokat, amiket a szótár készítésekor ma is felhasználunk. A közel hatmillió, részben írógéppel gépelt, nagyrészt kézzel írt nagyszótári cédula megírásában olyan nagy nevek is közreműködtek, mint Horger Antal vagy Mészöly Gedeon. Megtekintésükre csak a Kutatók Éjszakáján van lehetőség.

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles