Nyelvtechnológiai eszközök – nem csak nyelvészeknek

 

Nyelvtechnológiai eszközök – nem csak nyelvészeknek Hogyan használhatók a magyarórán, szerkesztőségben, reklámügynökségben, fordítóirodában, kiadóban vagy bárhol a szövegírásban?

Hogy mondjuk az ízlik ige felszólító módú alakját? Mi a szú főnév többes számú alakja? Randizok vagy randizom? Tanácsos-e olyat mondani, hogy el tervezek menni a buliba? Hogy írjuk azt, hogy parafa + dugó? Mikor kell pontot tenni az évszámok után? A Kutatók Éjszakája keretében a programra ellátogató érdeklődők interaktív formában ismerkedhetnek a helyesírási és nyelvhasználati problémák megoldásához használható internetes segédeszközökkel. A programot egyaránt ajánljuk magyar nyelvet tanító pedagógusoknak, a szövegekkel hivatásszerűen foglalkozó személyeknek (fordítók, nyelvi lektorok, szövegírók stb.), és mindenkinek, aki érdeklődik a nyelvi kérdések iránt.

A program számos gyakorlati példán keresztül bemutatja, hogyan hasznosíthatók a Nyelvtudományi Kutatóközpont nyelvtechnológiai eszközei. A résztvevők megtudhatják, pontosan mire lehet, és mire nem lehet használni a 2013 óta létező Helyesiras.mta.hu online helyesírási tanácsadó portál eszközeit. A résztvevők megismerkedhetnek a nyelvészeti szövegkeresők, korpuszok használatának alapjaival és a több mint egymilliárd szövegszót tartalmazó Magyar nemzeti szövegtárral. 

A bemutatókon kívül a résztvevők kérdésekkel is fordulhatnak a program szervezőihez, az NYTK közönségszolgálatát működtető Nyelvhasználati és nyelvi tanácsadási kutatócsoport munkatársaihoz.

Zoom-link: https://us02web.zoom.us/j/84162909898?pwd=SXZpWG9velVrZm1tMHdUbUFzUnk5QT09

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 18:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles

Élő