Magyar ChatGPT fejlesztése tájszóláshoz: Szegedi

 

Magyarország területén több különböző nyelvjárás létezik, amelyek eltérnek a hagyományos magyar nyelvtől és különféle akcentusokkal rendelkeznek. Ezek a nyelvjárási változatok jelentős hatást gyakorolhatnak a beszédre, a szókincsre és a szöveg megértésére. Gyakran előfordulnak félreértések az eltérő nyelvjárások között.

A nyelvjárások elsősorban a hangok hangsúlyozására és kiejtésére vonatkoznak, azonban az eltéréseknek írásos nyomai is fennmaradtak az évszázadok során. Ez a nyelvfeldolgozási szempontból érdekes problémát vet fel: lehetséges-e mesterséges intelligencia segítségével olyan fordító programot létrehozni, amely képes átfordítani a szöveget az eltérő nyelvjárások között. Bár ismerjük a nyelvjárások hasonlóságait a hagyományos magyar nyelvvel, a kutatás célja az, hogy a nyelvfeldolgozási modellek további kapcsolatokat fedezzenek fel a különböző nyelvjárások között.

Az adatgyűjtés ebben a kutatásban kihívást jelent, mivel nem áll rendelkezésre egyetlen könyv sem, amely részletesen dokumentálná az adott nyelvjárások pontos szókincsét vagy egyediségét. A nyelvjárások leírásai közötti különbségek is megfigyelhetők a könyvekben, mivel az idő múlásával a szövegek megváltozhatnak. Emellett a nyelvjárásokat befolyásolta a területek csatolása vagy elválása is.

A projekt részeként fontos, hogy a fordító programhoz egy felhasználóbarát felület tartozzon. A fordító alkalmazásnak működnie kell mobilon és webes felületen egyaránt. Ez magában foglalja az Android és iOS operációs rendszerekhez külön applikáció kifejlesztését, valamint egy olyan weboldal létrehozását, amely széles körben elérhető az interneten.

Reméljük, hogy az eredmények és az alkalmazások hasznosak lesznek a jövőbeli hasonló projektek számára.

Alkalmak
2023-09-29
18:00 - 18:30

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles