Ki kit eszik a planktonban? – Édesvízi algák és fogyasztóik
A gyakorlati bemutató során betekintést nyerhetünk hazai tavaink algavilágába, mikroszkóp segítségével elkalandozhatunk e parány szervezetek sokszínűségében, miközben szakértő kollégáink elmesélik, miért nélkülözhetetlen alkotóelemei felszíni vizeinknek.
A vízben található algák meghatározó elsődleges termelők tavakban éppúgy, mint az óceánokban. A szárazföldi növények működéséhez hasonlóan, fényenergia felhasználásával szervetlen vegyületekből szerves anyagot állítanak elő, ami aztán a vízi táplálékhálózat alapját képezi. Mikroszkopikus méretük ellenére rendkívül változatos szervezetek, kinézet és működés tekintetében egyaránt, így például találkozhatunk helyváltoztatásra képes, vagy mixotróf, azaz a fotoszintézis mellett állati táplálkozásra is hajlamos fajokkal. Mennyiségük és összetételük egyúttal a felszíni vizek minőségének egy mérőszáma is, a nyáron tapasztalható un. vízvirágzások ugyanis mind ökológiai, mind humánegészségügyi szempontból káros folyamatokat idézhetnek elő. Mindezen kockázatok ugyanakkor eltörpülnek globális szerepük mellett, hiszen az algák termelik a légköri oxigén 50%-át, és mintegy egymilliárd évig, a magasabb rendű növények megjelenéséig ezen szervezetek voltak Földünk egyedüli fotoszintetizáló élőlényei.
A bemutató alkalmat nyújt arra is, hogy a látogatók megismerkedjenek az algákat fogyasztó, többnyire szintén mikroszkopikus méretű állatokkal, melyek révén az algák által termelt szerves anyag a vízi táplálékhálózat magasabb szintjei felé vándorol.
A bemutató folyamatosan látogatható, de egyszerre 5 fő léphet be a laborba.
Also for foreigners
Covid védettségi igazolás nem szükséges
Nem regisztrációköteles