Fertőzések mikrobiológiai diagnosztikája

 

A Mikrobiológiai Laboratóriumban a különböző fertőzések laboratóriumi kórjelzése valósul meg. A kórokozók lehetnek vírusok, baktériumok vagy gombák. Kiemelt tevékenység a tuberkulózis diagnosztika, illetve a pandémia idején és azóta is aktívan részt veszünk a SARS-CoV-2 fertőzések PCR módszerrel történő azonosításában.

A laboratóriumban használt módszerek: a mikroszkópos vizsgálat, tenyésztés különböző táptalajokon, illetve az utóbbi években a molekuláris biológiai eljárások, amelyekkel a kórokozók nukleinsava mutatható ki. A mikroorganizmusok antibiotikum érzékenységének meghatározása fontos a hatékony kezelés beállítása szempontjából. A rezisztencia vizsgálatok megvalósíthatók molekuláris és tenyésztéses módszerekkel.

A laboratórium részlegei:

·         a Nemzeti Mycobacteriologiai laboratórium, ahol a tuberkulózis és a nem tuberkulotikus mycobacteriumok által okozott fertőzések diagnosztikája valósul meg,

·         az általános bakteriológia, ahol a szokványos baktériumok tenyésztése és érzékenységi vizsgálatait végezzük,

·         a molekuláris biológia, ahol nukleinsav kimutatáson alapuló módszereket alkalmazunk a kórokozó gyors és pontos azonosítására és a baktériumok esetében a rezisztenciagének  meghatározására.

Alkalmak
2023-09-29
16:00 - 17:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles