„Hol jár az eszed?” Agyi aktivitás és stimulálás

 

A depresszió kezelésében új eljárás a repetitív mágneses stimulációs kezelés (rTMS), mely a kérgi neuronok fókuszált stimulációja révén csökkenti a depressziós tüneteket. Intézetünknek lehetősége volt beszerezni a legkorszerűbb TMS készüléket és külföldi partnercentrumok tanulmányozása alapján megszervezni az országosan elérhető rTMS centrumot az EFOP 5.2.6. pályázati forrás támogatásával.

A Kutatók Éjszakája keretében ennek a programnak a bemutatását, a kezelés menetéről szóló ismertetést, valamint a készülék működésének demonstrációját tervezzük. A program második felében bemutatjuk az Infravörös közeli spektroszkópiás eszközt (Near Infrared spectroscopy, NIRS) is, melyet szintén az EFOP 5.2.6. keretében szereztük be, és amely az agyi aktivitás mérésére nyújt lehetőséget noninvazív eljárással.

A készülék segítségével nyomon követhető az egyes agyi régiók aktivitása/inaktivitása a különböző tevékenységek során, ennek demonstrációjával meggyőződhetünk a viselkedés és az agy direkt kapcsolatáról és betekintést nyerhetünk, a demonstrátornak hol aktív az agykérge, azaz hol jár az esze…

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 18:00
2023-09-29
18:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles