Tüdő- és emlőtumorok radiogenomikai vizsgálata

 

A tüdő- és emlőtumorok kezelésében fontos szerepe van a kemoterápiáknak. A terápia megkezdéséhez minden esetben szövettani mintavétel szükséges, azonban a radiomikai markerek kutatása napjainkban egyre elterjedtebbé válik. A radiomika a radiológia rohamosan fejlődő ága, melynek célja, a már kép formájában rendelkezésre álló adatokból való, a szem számára láthatatlan többlet információ kinyerése, matematikai analízis segítségével. A jelintenzitás és szomszédos pixelek közötti összefüggések mesterséges intelligenciával való elemzése segítségével számszerűsíthető, adott szövetre vonatkozó információt kaphatunk. Ezekből az adatokból később, ha lehetséges, a szubtípusok megállapításával akár a prognózisra vagy a terápiás érzékenységre is következtethetünk, vagy emlőtumor esetén a denz emlőállományban is könnyebbé válhat a malignus elváltozások megtalálása. A radiomikai elemzés során több száz vagy akár ezer paraméter is jellemezheti a daganatot. Vizsgálatunkban olyan radiogenomikai sajátosságokat keresünk, melyek szoros összefüggésben állnak a különböző genetikai variációkkal, melyek jelenleg is a célzott terápiák alapjait képezik.

Vizsgálatunkban az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központja által operált tüdőtumoros betegek CT képeit elemeztük. Továbbá olyan egy- és kétpetéjű ikerpárokat is vizsgáltunk, akik közül legalább az egyik testvér emlőtumoros anamnézissel rendelkezik.

Kutatásunk során deep learning elemzéssel olyan radiogenomikai sajátosságokat szeretnénk találni, melyek szoros összefüggésben állnak az NSCLC és az emlőtumorok különböző genetikai variációival és a terápiára adott válasszal.

A vizsgálatot a Nemzeti Tumorbiológiai Labor projekt (NTL-19) és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (RRF-2.3.1-21-2022-00004) támogatta. The project was implemented with the support from the National Research, Development and Innovation Fund of the Ministry of Culture and Innovation under the National Laboratories Program (National Tumor Biology Laboratory (2022-2.1.1-NL-2022-00010) Grant Agreement with the National Research, Development and Innovation Office.

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 17:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles

Élő és utólag feltöltött videó