A PPKE BTK Pszichológiai Intézetének rendezvénye

 

18.00-19.00 Fejes-Vékássy Lili:

Mi mindentől függ, hogy hogyan használjuk a közösségi médiát?

19.15-20.45 Csabai Krisztina, Lukasz Rebeka, Szentannay Judit:

„Válogat a gyermekem.” Mi is az az ARFID?

21.00-21.30 Lukasz Rebeka, Csabai Krisztina, Szentannay Judit:

Amikor nem eszik a gyermek – megoldás lépésenként.

Absztraktok:

Fejes-Vékássy Lili:

Mi mindentől függ, hogy hogyan használjuk a közösségi médiát?

Azzal a megállapítással valószínűleg ma már senki nem vitatkozik, hogy a közösségi médiában való aktív jelenlét a mindennapi rutintevékenységeink szerves részévé vált. Ebből kifolyólag a különböző platformok használatának pszichológiai szempontú vizsgálata számos szempontból elengedhetetlen. Az előadás során elsőként áttekintjük, hogy pontosan miért is érdemes az egyes platformok használatának jellegzetességeit kutatás tárgyává tenni. Ezt követően röviden összefoglaljuk, milyen főbb irányvonalakat különböztethetünk meg a social media kutatások között. Végül az online énbemutatás folyamataira fókuszálva körbejárjuk, hogy a közösségi médiában való jelenlét hogyan befolyásolja offline mindennapjainkat, és fordítva: miként formálják éppen aktuális érzelmeink, szükségleteink vagy akár a jelenlegi élethelyzetünk azt, ahogyan a különböző online felületeket használjuk.

 Csabai Krisztina, Lukasz Rebeka, Szentannay Judit:

„Válogat a gyermekem.” Mi is az az ARFID?

Az előadáson bemutatkozik a Budapesti Gyermektáplálási Centrum, ahol evészavaros, többek között ARFID-os gyermekek komplex – orvosi, dietetikai, pszichológia és logopédiai - kezelésével foglalkozunk. Tapasztalatainkat a PPKE BTK Pszichológiai Intézettel közösen összegezzük, alakítjuk tudományos tényekké és igyekszünk eredményeinket a tudományos világgal is megosztani. Az előadáson bemutatjuk, hogyan ismerheti fel a szülő és a szakember az ARFID tüneteit, milyen egyéb pszichológiai nehézséggel, problémával jár együtt az ARFID, hogyan lehet differenciálni más, gyermekkorban előforduló pszichológiai zavaroktól és hogyan lehet kezelni. Gyakorlati példákon és tanácsokon keresztül segítséget nyújtunk abban, hogy mit tehetnek a szülők, hogyan induljanak el a problémák azonosításában. Az előadás után lehetőséget biztosítunk kérdések feltétére.

Csabai Krisztina (BGYC gyermekpszichológus és óraadó oktató PPKE BTK), Lukasz Rebeka (dietetikus, szülő-csecsemő konzulens, BGYC), Dr. Szentannay Judit (gyermek háziorvos, gyermek gasztroenterológus, BGYC)

Lukasz Rebeka, Csabai Krisztina, Szentannay Judit:

Amikor nem eszik a gyermek – megoldás lépésenként.

Az evés tanult viselkedés. Azonban sajnos a gyermekeket az életük körülményei megtaníthatják a “nem evésre” is, ilyenkor számukra az evés nehézzé válik. A kezelések egyik fő célja a gyermek evéssel való pozitív kapcsolatának újrahuzalozása, kialakítása. Ez utóbbi nem könnyű, sok esetben több szakember bevonását jelenti az evésterápiás folyamatban. A szakmai team célja nem állhat meg a tápanyagok bevitelének biztosításán - ez csupán a siker egy része lenne, de a gyermek evéshez való viszonya nem változna meg. Éppen ezért az időigényes, összetett de egyben örömteli (szisztematikus) játékot, mint módszert érdemes behívni az evésterápiába, fokozatosan haladva, a gyermektől függően. Egyfajta deszenzibilizáció történik a folyamat alatt, így a gyermek előre halad a különféle textúrák, ízek, formák világában, biztosítva emellett a növekedéséhez szükséges tápanyagokat. Személyre szabott terv szükséges minden gyermekhez és családhoz, figyelembe véve a gyermek korát, fejlettségét, egészségét, temperamentumát, érzelmi világát, környezetét, a család körülményeit, szülei elvárásait, esetleg rossz technikáit. Így biztosítható, hogy a gyermek étrendje ne csupán a beviteli ajánlás megtestesítését jelentse, hanem örömteli evést, felfedezést. 

Előadásomban kitérek a módszerek alkalmazására, kiegészítve dietoterápiás tanácsokkal, melyeket alkalmazva bízom benne, hogy segíthetőek a gyermekek a mindennapi gyakorlatban is.

Alkalmak
2022-09-30
18:00 - 21:30

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles