Régészeti filmvetítések a PPKE BTK esztergomi campusán

 

Lovakon nyergekben és Az elveszett király

20.00 Lovakon, nyergekben - A honfoglaló magyarok hadművészete

A film képkockái a 10. századba repítik a nézőt megismertetve a honfoglalás korának hadművészetével. Az utazás a fegyverek elkészítésétől a fegyverforgatás gyakorlatain át egészen a kalandozó hadjáratok elemzéséig tart, így mutatva be a kor küzdelmeinek különböző problémáit. A február első napján bemutatott Lovakon, nyergekben végre a  történelmi ismeretterjesztésnek azt a szintjét hozza, amit a néző (és  persze a korszak) megérdemel. Ez az első rövidfilm a 10. századról, amit  szakkutatók és hagyományőrzők közösen készítettek, és amiben a publikum  valóban történelmi hűséggel megelevenedő honfoglaló harcosokat láthat.

 

Gyártási év: 2022

Gyártó: Digitális Legendárium Munkacsoport

Szakértők: Dr. Bácsatyai Dániel, Dr. B. Szabó János, Gallina Zsolt, Mestellér János, Dr. Sudár Balázs, Dr. Thiele Ádám, Dr. Török Béla, Dr. Türk Attila, Zágorhidi Czigány Bertalan

Producer: Gallina Zsolt, Hajnal Ödön, Dr. Türk Attila

Executive producer: Győrffy Szabolcs

Rendező: Komporday Tamás

Operatőr: Lovasi Zoltán

Zeneszerző: Vermes András

21.00 Az elveszett király

Ki volt valójában II. András? Többek között erre a kérdésre keresi a választ történészek és régészek segítségével Az elveszett király című ismeretterjesztő film, amelyben nyomon követhetjük az Árpád-házi uralkodó és második felesége feltételezett sírhelye után kutató régészcsapat tíz éven át tartó küzdelmes munkáját is.

Alkalmak
2023-09-29
20:00 - 21:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles