Szláv kulturális workshop

 

Szláv kulturális workshop

 

18.00-19.30 Előadások

 

Pálfalvi Lajos: A tengerközi civilizáció

Kik élnek az oroszok és a lengyelek között? Hogyan ütközött és találkozott a keleti és a nyugati kultúra a Balti- és a Fekete-tenger között?

 

Pozsgai István: A mongol kor előtti óorosz építészet jellegzetességei, különös tekintettel a Vlagyimir-Szuzdali Fejedelemség építészetére.

Előadásomban röviden bemutatom a Kijevi Rusz építészetének helyi iskolákra való tagolódását, majd ezt követően részletesebben foglalkozom a Vlagyimir-Szuzdali Fejedelemség építészetével, illetve építészeti plasztikájával. Mivel a vlagyimir-szuzdali építészeti plasztika eredetével és szimbolikájával kapcsolatban még ma sincs egységes álláspont a kutatók körében, ezért több lehetséges elméletet is ismertetni fogok.

 

Németh Orsolya: A lengyel riport az új skandináv krimi? 

Lengyelországban immár több mint száz éve (sőt, kis túlzással évszázadok óta) komoly népszerűségnek örvend a riportirodalom. E non-fiction műfaj több változáson esett át az idők folyamán, és miután a rendszerváltozást követően egy pillanatra úgy tűnt, elérkezett számára a vég, mégis Főnixmadárként támadt fel; karrierje azóta is töretlen. Az előadást azt járja körbe, hogy mi lehet ennek az óriási népszerűségnek az oka, hogyan fejlődött a műfaj e különleges lengyel válfaja, illetve milyen trendek figyelhetők meg a kortárs lengyel tényirodalomban. 

19.30-21.00 - A lengyel és az orosz konyha különlegességeiből – a szláv gasztronómia rejtelmei

Szláv tradicionális ételek elkészítésének receptjei kóstolóval, történelmi és kulturális háttérrel. Közreműködnek: Lyavinecz Mariann, Harina Ljudmila, Trela Sandra, Bukharbayeva Kuralay, valamint a PPKE lengyel és orosz szakos hallgatói

Alkalmak
2023-09-29
18:00 - 21:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles