Lipótmező: Róth Miksa üvegművészeti öröksége az elmegyógyintézet falai közt

 

Az előadás jelenleg teltházas, így csak a várólistára fogadunk jelentkezést. Amennyiben szabadul fel hely a programon, jelezni fogjuk a várólistán szereplőknek a részvétel lehetőségét. 

Ismeretterjesztő előadás a Lipótmezei kápolna narratív képi programját alkotó üvegfestmények és falképek, valamint szakszerű restaurálásuk történetéről

Róth Miksa, a legkiválóbb és legismertebb magyar üvegfestő és mozaikművész alkotásait számos olyan intézmény rejti, melyek napjainkra sajnálatos módon már nem látogathatók. Szakrális témájú üvegfestményei közül a legjelentősebbek között tartjuk számon az egykori Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda katolikus kápolnája számára készített üvegablakokat, melyek a gödöllői művésztelep egyik alapító tagjával s szellemi vezetőjével, Nagy Sándorral való közös munka gyümölcseként valósultak meg. A kápolna egységes képi programját alkotó falfestmények és üvegablakok elkészítésére Fieber Henrik vallás-és közoktatásügyi miniszter, illetve Dr. Oláh Gusztáv, az elmegyógyintézet igazgató főorvosa adott megbízást 1913-ban.

A kápolna számára készült 6 monumentális üvegablak Nagy Sándor sajátos ikonográfiai és esztétikai programja alapján valósult meg, melynek alapjául a brit Arts and Craft mozgalom szellemisége szolgált. Ezen mozgalom szellemi atyjai John Ruskin és William Morris voltak, akik azt vallották, hogy a művészet mindenkié, így azt minden ember számára hozzáférhetővé kell tenni.

Az előadás során a kápolna izgalmas, összetett ikonográfiai programja bontakozik ki előttünk, melyben kiemelt szerepe van a Nagy Sándor által megalkotott egyedi fény-és színszimbolikának. Az Ó -és Újszövetségből vett jelenetek egymásra épülve nyernek értelmet a falképek s üvegfestmények együttes tanulmányozása során.

 

Előadó: Dávid Brigitta művészettörténész, a múzeum gyakornoka
Maximum létszám: 30 fő

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!
Regisztráció: 
https://forms.gle/U9V61ZNLTimjRGYs5

 •••

FONTOS INFORMÁCIÓK A MÚZEUMRÓL:

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény kizárólag szeptember 30-án, szombaton vesz részt a Kutatók Éjszakáján, 17-21 óra között. Ezen a napon – a programsorozat részeként – a múzeum emeleti kiállításai a 17 órakor kezdődő tárlatvezetés alkalmával látogathatóak, amely program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

18-21 óra között a múzeum földszinti termei tartanak csak nyitva, itt kapnak helyet ismeretterjesztő előadásaink.

Szeptember 30-án 10 és 17 óra között a múzeum a megszokott rend szerint látogatható, kizárólag belépőjegy váltása ellenében.

Kapcsolat és további információ: [email protected]


A kép forrása: novekedes.hu

Alkalmak
2023-09-30
18:00 - 18:45

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles