Az autizmus spektrum zavar és skizofrénia neuropatológiai eltéréseinek kutatása

 

Az autizmus spektrum zavar (ASD) és skizofrénia (Sch) együttes előfordulása 1.7% a teljes népességre vetítve. Ez óvatos becslések szerint is legalább 130 millió embert jelent világszerte és mintegy 170.000 embert Magyarországon. A mai napig nem áll rendelkezésre hatékony terápia a kórképek gyógyítására, amelyek élethosszig tartó állapotot jelentenek és óriási terhet rónak mind az érintett személyre és környezetére, valamint a társadalomra.

Agyunk rendkívül összetett módon épül fel serkentő- és gátló-idegsejtekből. A neuropszichiátriai betegségek okaként széles körben elfogadott a serkentő és gátló neuronok, kapcsolatok közötti „egyensúlyvesztés”, amely megfigyelhető mind ASD-ben mind Sch-ban. Mindezek ellenére az ASD és Sch pontos neuropatológai háttere még mindig nem tisztázott.

Az előadás során ismertetésre kerülnek a Neuropszichiátriai Munkacsoport nemzetközi kollaborációban elért legújabb eredményei. A kórképekben azonosított neurontípusok és receptorok új terápiás támadáspontok felfedezéséhez vezethetnek. Ezek pedig olyan gyógyszerek kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá, amelyek a tünetek enyhítésére vagy a későbbiekben akár oki terápiára jelenthetnek megoldást.

Dr. Adorján István a Semmelweis Egyetem Anatómia Szövet és Fejlődéstani Intézetének tudományos munkatársa, a Neuropchichiátriai kutatócsoport vezetője, az MTA Bólyai János ösztöndíjasa és az Oxfordi Egyetem vendégkutatója

Alkalmak
2023-09-29
18:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles