„Tedd színesebbé a mindennapokat céklával!” - Különböző cékla-termékek bemutatása
Az egyik legkedveltebb gyógyító hatású zöldségből készült termék, a céklalé. Ezt önállóan is használják, vagy almával hígítva található meg a boltok polcain. A cékla vörös festékanyagait külföldön már széleskörűen alkalmazzák természetes ételszínezékként (E 162 jelzéssel), valamint mesterséges színezékek (E 123) helyettesítésére. Az elmúlt évtizedben számos táplálék-kiegészítő terméket is előállítottak belőle. Külföldön még bővebb a céklából készült termékek listája, készítenek belőle csatnit, csipszet és ketchupot is. A céklaport gyakran használják organikus kozmetikumokban színezőanyagként. E mellett sminktermékek növényi festékeként is használják, mely a halvány rózsaszíntől a bíbor vörösig képes mindenféle árnyalatot mutatni. A cékla hatóanyagai antioxidáns hatással bírnak, mellyel megelőzhető a daganatos-, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása. Más zöldségnövényekkel összehasonlítva igen nagy mennyiségben tartalmaz folsavat. Az elkészített termékek érzékszervi bírálatával ötletet szerezhetünk ezen faj szélesebb körű alkalmazásához.
Also for foreigners
Nem regisztrációköteles