„Már megint mit csinálsz?!”- Magatartási vizsgálatok laboratóriumi rágcsálókban

 

A neurobiológiai kutatások megkerülhetetlen részét képzik a viselkedési tesztek. Kísérleteinkben, magatartásbéli változásokat vizsgálunk szorongás és depresszió során éber, szabadon mozgó állatokban.

Elméleti háttér:

Az idegrendszer vizsgálatára az elmúlt évtizedek során rengeteg módszert fejlesztettek ki, melyek alkalmasak a finomszerkezet, mikroelektrofiziológiai változások, az egyes biokémiai folyamatokban fellépő eltérések vizsgálatára. De továbbra sem hagyható el a magatartásbeli változások megfigyelése. Egy-egy gyógyszer vagy egy-egy fehérje hatásainak kutatásakor a szervezet egészére fókuszálva fel kell mérnünk, hogy végső soron milyen változásokat idéz elő az egyén érzelmi állapotában, hogyan befolyásolja a tanulási és memóriafolyamatait, ezáltal az életminőségét. Különböző környezeti hatások és betegségek szövődményeként szintén megváltozik a központi idegrendszer működése. Emiatt komoly idegrendszeri tünetek és további betegségek alakulnak ki, például szorongás, depresszió, memóriazavarok, schizofrénia. Európában a lakosság 25%-a szenved depresszióban vagy szorongásos zavarban. Sajnos, 4-ből 3 depresszióban szenvedő ember nem kap megfelelő kezelést. Fontos, hogy a depresszió és szorongás hátterében álló folyamatokat teljesen felderítsük, ezáltal a betegségeket is hatékonyabban tudjuk kezelni.

A laborban folyó munka:

Laborunkban különböző neuropeptid származékokat vizsgálunk rágcsáló modellekben. Kutatásunk célja feltárni az általunk vizsgált peptidek hatását a szorongó rágcsálókban, ezáltal szeretnénk megérteni az agyban lejátszódó neurobiokémiai folyamatokat.

A Kutatók Éjszakája program tartalma:

A programunk során különféle viselkedési teszteket ismernek meg a résztvevők. Vendégeink közelebbről is megismerkedhetnek a laborunkban „dolgozó” rágcsálókkal. Megnézzük, hogy mely egerek tudnak tovább egyensúlyozva fennmaradni egy forgó rúdon. Megfigyeljük, a patkányok hogyan élnek szociális életet, mennyire szeretnek ismerkedni, barátkozni idegenekkel.

Alkalmak
2023-09-29
19:00 - 20:00
2023-09-29
20:00 - 21:00

Also for foreigners

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles