Mérjük meg, mit bír ki a sejt: életképesség mérések sejteken?

 

Különféle sejtéletképesség mérések és azok kutatásban való felhasználásával ismerkedhetnek meg a résztvevők, melyek a gyógyszerkutatások egyik alappillérét alkotják.

Elméleti háttér: Az emlős sejtek érzékenyek az őket érő ingerekre és behatásokra. A sejteket a sejten kívüli környezettől (extracelluláris tér) egyedül a vékony sejtmembrán választja el. A sejten belül rengeteg folyamat zajlik, amik mind kényes egyensúlyban vannak. Ezen egyensúlyok felborulása, pl. megnövekedett sejten belüli kálcium koncentráció, vagy sejtmembrán sérülés, esetleg valamelyik sejten belüli sejtszervecskének a károsodása a sejtek pusztulásához vezethet. Számos betegség egyik kiinduló pontja a sejtek sérülése és pusztulása például fertőzés (vírus, baktérium) miatt, vagy mérgezés okán (alkoholizmus, dohányzás). Ennek során az immunrendszer aktiválódik és sok esetben akár további sejtkárosodást is előidézhet. Bizonyos gyógyszerek vagy gyógyszer jelöltek csökkenthetik a sejtkárosodás mértékét, így a betegség súlyosságát is mérsékelhetik vagy gyorsíthatják a regenerációs folyamatokat. A gyógyszerkutatásokban rendkívül fontos szerepe van a sejtéletképesség vizsgálatoknak, amikről a Kutatók Éjszakája bemutató fog szólni.

A Kutatók Éjszakája program tartalma: A programunk során olyan technikákat és azok konkrét felhasználását mutatjuk be, melyekkel tenyésztett vagy frissen izolált sejtek életképességét tudjuk kimutatni. Ezekkel a technikákkal toxikus anyagok sejtkárosításának mértéke mutatható ki, sőt gyógyszerjelöltek sejtvédő (citoprotektív) hatásai is feltárhatók. A bemutató egy előadással kezdődik, majd laborgyakorlaton a valóságban is megismerhetők ezeknek a módszereknek egy része. A laborban többféle mikroszkópot is használni fogunk a mérésekhez, valamint egy abszorbancia/fluoreszcencia mérésre alkalmas több lyukú lemezolvasót (plate reader) is.

Alkalmak
2023-09-29
17:00 - 18:00
2023-09-29
18:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles