Mit tudhatunk meg a szívműködésről ultrahangos vizsgálattal?

 

A szívelégtelenség elméleti hátterével, kísérletes modelljeivel és patkányban végzett szívultrahangos vizsgálatokkal ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Elméleti háttér:

Az idült szívelégtelenség előfordulási gyakorisága egyre nő az iparilag fejlett társadalmakban. Az idült szívelégtelenség okai között szerepelhetnek többek között a magas vérnyomás betegség, a cukorbetegség és az idült veseelégtelenség. Az idült szívelégtelenség korai szakaszában gyakran alakul ki a bal kamra falának a megvastagodása (hipertrófiája) és elernyedési zavara (diasztolés diszfunkciója), majd a későbbi szakaszban a szív kötőszövetes átépülése (fibrózisa) miatt a kamrafalak elvékonyodnak, az üregek kitágulnak és a szív összehúzódási képessége is csökken (szisztolés diszfunkció). Azonban az idült szívelégtelenség kialakulásának a molekuláris mechanizmusai nem teljesen tisztázottak a különböző társbetegségek esetén. Ezért fontos és klinikailag releváns terület az idült szívelégtelenség molekuláris mechanizmusainak a kísérletes vizsgálata, a korai előjeleinek az azonosítása, új diagnosztikus markerek kutatása, a megelőzés illetve a kezelés új gyógyszerek alkalmazásával.

A laborban folyó munka:

Laborunkban funkcionális, morfológiai és molekuláris vizsgálatokat végzünk az idült szívelégtelenség kifejlődésének a megítélésére patkány modellekben. Célunk a molekuláris eltérések feltérképezése, a kamrafal kötőszövetes átépülésének a megelőzésére, illetve a szívelégtelenség kezelésére alkalmas új szerek kipróbálása rágcsáló modellekben.

A Kutatók Éjszakája program tartalma:

A programunk során egy bevezető előadás keretében (20-25 min) sor kerül a szív működésének és az idült szívelégtelenség formáinak a rövid bemutatására, illetve a szívelégtelenség modellezésével és kísérletes vizsgálati módszereivel ismerkedhetnek meg a részvevők. Továbbá patkányon végzünk bemutató szívultrahangos vizsgálatot és kiértékeljük a készített felvételeket (20-25 min).

Alkalmak
2023-09-29
18:00 - 19:00
2023-09-29
19:00 - 20:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Regisztrációköteles