Álhírfelismerő alkalmazás informatikai kérdései

 

Az előadás a fejlesztés alatt lévő álhírkereső alkalmazás informatikai problémáit mutatja be az arra adott megoldásokkal együtt. Egy okostelefonos alkalmazás, és egy keresőprogramba beépülő szolgáltatás.

Az álhírkereső alkalmazás álhírek automatikus, objektív kimutatására alkalmas. Ennek hátterében a megoldást szolgáltató algoritmus fejlesztése több irányban is folyamatban van: egyrészt készül egy nyelvészeti megfigyeléseken alapuló, szabályalapú jósló módszer, ami az adott cikk álhír voltának esélyét becsli. Másrészt a szintén kidolgozás alatt lévő egészségügyi szövegekből álló, bevizsgált szöveggyűjtemény (korpusz) alapján dolgozó mesterséges intelligencia alapú eljárás is ígéretes. Utóbbi mesterséges neuronháló betanításával képes az emberi megítélésnél nagyobb pontossággal megítélni a szövegek gyanússágát. A fejlesztett módszer nem pótolja az emberi utánajárással járó, ún. hard fact checking módszert, inkább annak kiegészítésére szánjuk. Persze a mi módszerünk szinte azonnal ad jó becslést az álhír jelleg esélyére. Az ötletet az SZTE szellemi tulajdonába vette, a fejlesztését és a hasznosítását remélhetően támogatja majd.

Bemutatók:

https://youtu.be/htTxw9bgvOo

https://youtu.be/V_qGa1Hd5X4

A rendezvény hibrid módon lesz megtartva, melynek csatlakozási linkjét az Informatikai Intézet FB oldalán fogjuk közzétenni.

https://www.facebook.com/szte.ttik.inf

A program az SZTE TTIK Informatikai Intézet szervezésében valósul meg.

Alkalmak
2022-09-30
20:25 - 20:55

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás nem szükséges

Nem regisztrációköteles