Protein és peptid-alapú gombaellenes növényvédelmi stratégiák

 

Az utóbbi években folyamatosan emelkedik a hagyományos növényvédő szerekkel szemben ellenállóképességet mutató növénypatogén gombák által okozott fertőzések esetszáma. Ez évről-évre egyre nagyobb, euromilliárdokban mérhető veszteséget okoz a mezőgazdaság számára. Becslések alapján, az öt legfontosabb, emberi élelmezésre szánt mezőgazdasági terményben (rizs, búza, kukorica, burgonya, szójabab) bekövetkező, gombák által okozott veszteség elegendő lehet a világnépesség 8,5%-nak az élelmezésére. Ez a mennyiség bőven fedezni tudná a folyamatosan növekvő élelmiszerigényt az eljövendő évtizedekre. Mindezeket figyelembe véve szükség mutatkozik új, biztonságosan és hatékonyan alkalmazható, a jelenleg használt kémiai-alapú növényvédő szerek hátrányain túlmutató gombaellenes növényvédelmi stratégiák kidolgozására a mezőgazdaságban. Kutatócsoportunk gombaellenes hatással rendelkező proteinek és peptidszármazékaik növény- és termésvédelmi alkalmazhatóságát vizsgálja paradicsomnövényen és termésén. A növény- és termésvédelmi kísérletek képeivel és mikroszkópos felvételekkel gazdagon illusztrált előadás során bemutatásra kerülnek ezek a proteinek és peptidek; továbbá az, hogy milyen módon képesek megvédeni a növényt és termését a gombák által okozott kártételekkel szemben. A program a SZTE Természettudományi és Informatikai Kar, Biológia Intézet, Biotechnológiai Tanszék szervezésében valósul meg.

Alkalmak
2021-09-24
18:00 - 19:00

Only with Hungarian knowledge

Covid védettségi igazolás szükséges

Regisztrációköteles