Természetjárási Analitikai és Ökotoxikológiai Kutató Laboratórium

Budapesten a 17. kerületben van környezet- és természetvédelmi kutató laboratóriumunk.

Vizsgálataink kiterjednek vizekre (felszíni víz, felszíni alatti víz, szennyvíz, forrásvíz, halastóvíz, fúrt kútvíz, csapvíz, stb.), talajokra (komposzt, trágyák, műtrágyák, mezőgazdasági talajok, stb.).

A vizsgálataink során meghatározzuk vizek, talajok, iszapok kémia paramétereit (pH, vezetőképesség, oldott oxigén, NH4+, NO2-, NO3-, PO43-, S2-, Cu2+, Fe3+, lúgosság, keménység, KOIps, KOIkr, BOI5, SO42-, összes nitrogén, összes foszfor, SZOE, klorid, szilikát, stb.). Az élővizek szempontjából az oxigénháztartás és növényi tápanyagok szempontjából.

A másik részünk ökotoxikológia, elsősorban a víztoxikológia. A víztoxikológiát a halélettani szempontból használjuk, mellyel kimutatjuk a vízben lévő mérgező anyagot. Az előbbiekhez kapcsolódóan végzünk akut és krónikus hal-, Daphnia-, Lemna-, alga-, és csíranövénytesztet, a nemzetközi szabványok, irányelvek (pl.: OECD 201, 202, 203, 211, stb.) alapján, növényvédő szerek, egyéb veszélyes anyagok vagy szennyvizek vonatkoztatásában. A halak, például zebradánió, szivárványos pisztráng használunk. A Daphnia Magna Strauss kisrák fajjal rendelkezünk. Az algafajok közül a Pseudokirchneriella subcapitata tartjuk.

További vizsgálataink közé tartozik a zuzmótérképezés, a BISEL-index felmérés, a geodéziai mérések és térképkészítés, a természetvédelmi kezelési terv készítése, a hatástanulmány készítése, az állapotfelmérések, stb.

Víz-, és talajszennyezés, illetve halpusztulás esetén helyszíni szemlére is kimegyünk. Megvizsgáljuk a vett mintákat és vizsgálati eredményekből szakvéleményt is készítünk. A helyszíni szemle alkalmával elhullott halmintát is veszünk.

A mintákat személyesen vagy postai úton előzetes telefonos egyeztetés után fogadjuk telephelyünkön vagy az irodán.

A biológiai vizsgálatok keretében elvégezzük az algaflóra vagy a zooplankton szervezetek minőségi és mennyiségi összetételének a meghatározását. Elvégezzük a halpusztulások kivizsgálását is, melyet a halászati törvény is feladatunkul szab. A halbiológiai vizsgálatokat is elvégezzük elhullott, illetve élő halon és a betegségek kezelésében tanácsokat adunk. A halbiológiai vizsgálatokat együttműködve a Lupivet Kft. laboratóriummal végezzük.

A víz mikrobiológiai vizsgálatokat a Lupivet Kft. laboratóriumával együttműködve végezzük, melyek kiterjednek összes csíra (vízmikrobaszám), pseudomonas aeruginosa, E-coli (coliform) és Enterococcus, melyeket fúrt kútvízből, csapvízből, szennyvízből és halastóvízből végezzük.

Laborunk bővült élelmiszervizsgálattal is a következő paraméterekkel is (nedvességtartalom, szárazanyagtartalom, zsírtartalom, cukortartalom, tojástartalom, nitrit- és nitráttartalom, stb.), melyeket húsok, cukrászati készítmények, pékáruk, stb. élelmiszerek vizsgálatára használjuk.

https://termeszetjarasilabor.webnode.hu/

dGVybWVzemV0amFyYXNpbGFib3JAZ21haWwuY29t

MDYzMDE1MDg4NjY=

facebook

Programok
1171 Budapest,
Laffert utca 8.
MÁV, 202E, 169E, 161, 98