Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum számára épített városligeti Vajdahunyadvár országos jelentőségű műemlék, a Liget meghatározó épületegyüttese. Közkedvelt úti célja a belföldi és külföldi turistáknak. Budapest és így Magyarország egyik fontos jelképe. Európa legnagyobb komplex mezőgazdasági múzeuma. Különleges nemzeti érték, valóságos hungarikum.

A 125 esztendeje alapított és 1896 óta az agrártárca fenntartásában működő múzeum létrehozásában Darányi Ignác földművelésügyi miniszter játszott kiemelkedő szerepet. Múzeumépületének, a ma is álló Vajdahunyadvárnak zseniális tervezője és építésze Alpár Ignác volt. A múzeum megnyitásától kezdve a vidék fővárosi kapujaként szolgálja az agráriumot. Az új programoknak köszönhetően 2016-ban elérte az évi 200 ezres látogatószámot, amely Magyarország leglátogatottabb múzeumai közé emelte. A következő évek kiemelkedő feladata a Vajdahunyadvár épületének történelmi rekonstrukciója, amelynek során tovább növekszenek a kiállítási terek és a látogatók előtt megnyitott területek.

Az emblematikus épület és a tartalomfejlesztés még egyértelműbbé teszi, hogy a magyarság agrokultúrája, a kultúrtájat művelő-gondozó, a magyar konyha élelmiszereinek alapanyagát előállító vidéki Magyarország értékei – a Városligetben megjelenő képzőművészet, zene és a néprajz világával kölcsönhatásban – nemzeti kultúránk, általános műveltségünk részét alkotják, melynek a jövőben is annak kell maradnia. E törekvés fontos letéteményese a megújuló Mezőgazdasági Múzeum fővárosi székhelye, a Vajdahunyadvár.

https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/

a296b25zZWdrYXBjc29sYXRAbW1nbS5odQ==

facebook instagram

Programok
,
Vajdahunyadvár