Magyar Természettudományi Múzeum

Az MTM a Kárpát-medence legnagyobb természetrajzi és embertani gyűjteménye. A nyolcvanas évek óta minden tudományos részlege részt vesz kutatók és pedagógusok képzésében, továbbképzésében. Gyűjti, kutatja és bemutatja a biológiai sokféleség, a földtani örökség és a történeti embertan tárgyi emlékeit. Elkötelezett a környezettudatos szemléletmód kialakítása mellett. 2011-ben elnyerte az Év Múzeuma címet, majd 2020-ban megkapta a Családbarát Múzeum díjat is, amellyel a családok minőségi időtöltésére kiemelt figyelmet fordító intézményeket tüntetnek ki.

Az Eltűnt világok – A dinoszauruszok kora Magyarországon állandó kiállítás egy olyan világot mutat be, melynek csak néhány képviselője élte túl a földtörténet nagy viharait. Tudományos szenzációk, ritkaságok, a magyar dinók rekonstrukciói hozzák testközelbe őshüllőinket, melyek a világ legrangosabb természettudományos magazinjában, a Nature folyóiratban is szerepeltek.

A Titkok a föld alatt – ásványok, kőzetek, drágakövek… egy felejthetetlen utazás térben és időben. A földkéreg hárommilliárd éves kőzetei mellett itt látható a Hold egy darabkája, a vitrinek pedig varázslatos ásványokat, csiszolt drágaköveket és az angol koronaékszerek gyémántjainak másolatait őrzik.

A korallzátonyok csodálatos élővilágának üvegpadló alá süllyesztett akváriuma a Föld legszínesebb életközösségeit alkotó korallokat és a körülöttük nyüzsgő több mint ezer tengeri élőlényt szemlélteti.

A Sokszínű ÉLET című kiállítás a biológiai sokféleséget, és az evolúció titkos hajtóerejét, a természetes szelekciót tárja elénk. Rácsodálkozhatunk a Noé bárkájára, amely játékossága ellenére nagyon is fontos küldetéssel bír, Földünk élővilágának veszélyeztetettségére hívja fel a figyelmet. Itt ismerhetjük meg azokat a földtani és evolúciós folyamatokat is, amelyek a Kárpát-medencében és Magyarországon élő fajok kialakulásában szerepet játszottak.
Az MTM a szakmailag naprakész és látványos kiállításain túl egyéb közönségcsalogató programokat is kínál látogatói számára:
A Természetbúvár-teremben a felfedezés élménye minden érzékszervünkre kiterjeszthető. A múzeumok falai között általában a „mindent a szemnek - semmit a kéznek” szabály érvényes, itt azonban olyan tárgyakat lehet kézbe fogni, megvizsgálni, amelyek akár a gyűjteményben is lehetnének.

Hazánkban elsőként az MTM-ben nyíltak állandó múzeumi szabadulószobák. A saját tervezésű és kivitelezésű szabaduló játékok szakmailag is hiteles játékmenetekkel és valódi múzeumi tárgyakkal várják vendégeiket. Két szoba, két külön világ: egy XVIII. századi kriptában rekedt tetszhalott megmentésére vállalkozhatunk, vagy egy XIX. századi rejtélyes kutató nyomdokain fedezhetjük fel az élet legnagyobb rejtélyét.

www.nhmus.hu

bXRtaW5mb0BuaG11cy5odQ==

MDYxMjEwMTA3NQ==

facebook

Programok
1083 Budapest,
Ludovika tér 2-6.